Praat erover
Het kan helpen als je met iemand kan praten over hoe je je voelt. Dat lucht op en geeft ruimte om je weer te kunnen focussen op positieve dingen. Bovendien is het fijn om nare gevoelens te delen, dan voelt het soms wat minder zwaar. Misschien kun je eens met een vriend of vriendin erover praten? Of kun (één van) je ouders in vertrouwen nemen? Op de meeste scholen zijn mentoren of leerlingenvertrouwenspersonen. Bij hoger onderwijs zijn er vaak studentenpsychologen aan de opleiding verbonden. Hier kun je naar binnen stappen en je verhaal doen. Een luisterend oor is natuurlijk al heel erg fijn. En als je door mensen in je omgeving wordt begrepen of gesteund, kan dat een heel verschil maken! Bij PratenOnline kun je via de chat met een professional praten over hoe je je voelt.
Zoek afleiding
Soms kan het ook helpen om te proberen wat meer dingen te doen die je leuk vindt of eerder leuk vond, of dingen waardoor je tot rust komt, of je gedachten kunt ordenen. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om juist vaker af te spreken met vrienden/vriendinnen of om even tijd te nemen om iets creatiefs of sportiefs te doen. Afleiding zoeken kan heel fijn zijn.
Niet vermijden
Als je merkt dat je angstig bent, is het zaak om de angstige situatie juist niet te gaan vermijden, omdat het dan een steeds grotere stap wordt. Kun je dan misschien steun zoeken bij iemand, zodat je er minder last van hebt? Bijvoorbeeld samen iets doen?
Houd een ritme/dagstructuur
Als je bijna nergens meer zin in hebt, is het een valkuil om weinig meer te doen, weinig mensen te zien. Het is juist van belang dat je structuur en regelmaat houdt in je leven. Probeer bijvoorbeeld dagelijks op tijd op te staan en op tijd te slapen. Zorg ervoor dat je regelmatig en goed eet en dat je voldoende beweegt en voldoende ontspant.
Beïnvloed met je gedachten je gevoel
Je gedachten en gevoel staan met elkaar in verbinding. Als je dus probeert om positiever te denken, zal dat invloed hebben op je stemming. Als je je heel down voelt, kan het lastig zijn om nog te zien wat leuk is of heb je het gevoel dat je niets goed kunt doen. Probeer de komende tijd eens iedere dag iets te bedenken dat je toch hebt gedaan om je leven net iets leuker te maken. Of probeer dagelijks een positieve gedachte over jezelf of compliment te bedenken. Je kunt ook heel bewust letten op positieve dingen die je overdag tegenkomt, bijvoorbeeld een compliment of een vriendelijk gebaar.
Ademhalingsoefening
Om minder te focussen op hoe slecht je je voelt, kun je proberen om in het hier-en-nu te blijven. Dat kun je doen door je op je ademhaling te focussen. Je hoeft er eigenlijk niets aan te veranderen. Je kunt het gewoon volgen. Wil je toch iets meer stress loslaten en ontspanning voelen, dan kun je proberen om bewust iets langer uit te ademen. Daarmee laat je spanningen los.
Dagboek
Soms kan het fijn zijn om je gedachten te ordenen en om piekergedachten letterlijk van je af te schrijven. Dat zou je kunnen doen door een dagboek bij te houden.
Het is belangrijk dat je praat over je problemen. Als je je niet goed in je vel voelt, kan het heel fijn zijn om hier met je ouders, vrienden, vriendinnen of andere familie over te praten. Soms is het gemakkelijker om met een andere volwassene te praten, bijvoorbeeld een ouder van een vriend of vriendin.
Op de meeste scholen zijn er ook leerlingenvertrouwenspersonen en aan studieverenigingen zijn vaak studentenpsychologen verbonden. Daar zou je eens een afspraak mee kunnen maken. Zij werken ook vertrouwelijk (psychologen hebben een beroepsgeheim).
Als je je echt heel down of gespannen voelt, is het belangrijk dat je hier ook professionele hulp voor zoekt. Daarvoor kun je naar:
Soms kan het fijn zijn als je samen met (één van) je ouders naar de huisarts of het jongerenloket gaat. Of misschien kan er een vriend of vriendin met je mee om jou te steunen. Sommige jongeren vinden het best spannend om die stap te nemen. Als je bang bent dat je niet goed zal vertellen wat je wil vertellen, schrijf dan wat steekwoorden op een briefje of in je notepad op je telefoon.
Via www.Zorgkaartnederland.nl kun je alle zorgaanbieders in Nederland vinden.
Als je je heel down voelt kan het zijn dat je het leven niet meer ziet zitten. Het kan zelfs zijn dat je er wel eens aan denkt dat het beter zou zijn om er niet meer te zijn of om uit het leven te stappen. Je kunt je heel eenzaam voelen, het gevoel hebben nergens bij te horen. Of je voelt je zo wanhopig of hebt zoveel problemen dat je wil dat dat stopt. Als je dan aan zelfmoord denkt is dat helemaal niet raar en je hoeft je er ook niet voor te schamen! Het is wel heel belangrijk dat je er iets aan gaat doen. Erover praten is een eerste belangrijke stap. Dat kan met je chat-therapeut bij PratenOnline. Zit je heel erg in de knoop en kun je niet wachten tot een afspraak met je chat therapeut, dan kun je ook 24 uur per dag bij stichting 113 terecht. Je kunt bellen naar: 0800-0113 (24 uur per dag) of chatten via de chatbutton op: www.113.nl.